Italijanski regionalni epidemiološki observatorij iz Puglie je objavil poročilo o aktivnem spremljanju stranskih učinkov po cepljenju za obdobje med leti 2013-2017. Večinoma se v EU državah in ZDA uporablja pasivno spremljanje stranskih učinkov po cepljenju, kar v praksi pomeni, da imamo izredno nizko število prijavljenih primerov, saj starši večinoma stranskih učinkov ne prijavljajo, pediatri prav tako ne.

Razlogi za ne-prijavo stranskih učinkov so pri starših različni, nekateri niso seznanjeni z možnostjo prijave, nekateri stranskih učinkov ne prepoznajo, oziroma jim pediatri “zagotovijo”, da to ni od cepljenja, drugi enostavno nimajo časa, ker je otrok na prvem mestu. Razlogi so za pediatre najverjetneje prav tako raznoliki.

Aktivno spremljanje otrok po cepljenju je obrodilo alarmantne rezultate, ki so javno objavljeni TUKAJ.

Nekatere izmed pomembnih ugotovitev so:

  1. Prijave stranskih učinkov v aktivnem sistemu se povečajo za 300-krat v primerjavi s pasivnim monitoringom;
  2. Hudi stranski učinki so prisotni pri 4 od 100 otrok, torej 4 % otrok ima hude stranske učinke. V poročilu je zapisano, da med hude stranske učinke štejejo smrt, življenjsko ogroženost, hudo ali doživljenjsko invalidnost, kongenitalne motnje/deficit novorojenčka, hospitalizacijo ali podaljšano hospitalizacijo ter druga klinično pomembna stanja;
  3. Pri ocenjevanju vzročne zveze med cepivom MPRV (ošpice, mumps, rdečke in norice) in stranskimi učinki dosegli rezultat 73,1%. Cepivo MPRV je torej kar pri 73,1 % otrok povzročilo stranske učinke.

Postavlja se vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi tudi pri nas in drugje po svetu uvedli aktivno spremljanje stranskih učinkov?

Povzeto po članku:
https://www.informarexresistere.fr/puglia-4-casi-reazioni-avverse-ogni-100/?fbclid=IwAR1IfUObTyQCuu9Dn1lcJ7p_taiuEm2KlZNwdtPS5Iue_ir-bDs7XVyZCh4