X

FDA prvič javno priznala

FDA prvič javno priznala: Za cepiva priporočena nosečnicam nimamo ustreznih študij varnosti niti ustreznega dovoljenja za uporabo pri nosečnicah

V  zadnjem času se na področju varnosti cepiv dogaja veliko pomembnega. Naša temeljna pravica je informirana, varna odločitev za zdravje nas in naših otrok. Izjemno pomemben je prispevek Children’s Health Defense (v nadaljevanju CHD) in glavnega akterja odvetnika Roberta F. Kennedy-ja mlajšega.

Povzemamo po članku (originalna objava TUKAJ)

Food and drug administration (v nadaljevanju FDA) je v februarju 2019  v odgovor na tožbo  Freedom of Information Act  (FOIA), ki jih zastopa Kennedy ml. prvič javno priznala, da vladne službe vključno s Center for dieases control (v nadaljevanju CDC)  za cepiva, ki so jih  aktivno priporočali nosečnicam nimajo ustreznih študij o varnosti,  ki bi nosečnicam in njihovim otrokom zagotavljale varnost. Celo več – nimajo ustreznega dovoljenja za uporabo pri nosečnicah. Izdelovalci cepiva proti gripi ter tetanusu, davici in oslovskemu kašlju opozarjajo, da cepiva niso ustrezno testirana  na tej skupini in uporabljajo izraze kot so: „učinki niso znani“ ali „ podatki so pomanjkljivi“ in še „ne ve se, kako bi/bo cepivo vplivalo na plod“.

Vsekakor tovrstni izrazi ne morejo vlivati zaupanja, ne pomirjajo, ampak sejejo dvom in strah. Govora je o najranljivejši skupini: nosečnicah in nerojenih otrocih. Gre za življenjsko pomembne odločitve. Še na puloverju je etiketa o njegovi sestavi in primernosti pranja, uporabe sušilnega stroja in podobno. Na veliki večini prehranskih izdelkov so informacije o sestavinah in možnih alergenih. Pri nakupu gospodinjskih aparatov dobimo celo knjigo z navodili za uporabo in možnih tveganjih. V primeru teh cepiv pa o njihovem vplivu na nosečnico, potek nosečnosti in razvoj ploda v vseh segmentih celo FDA praktično ne ve nič, proizvajalci pa tudi ne.

Glede na zgoraj predstavljeno priznanje FDA, je zelo zaskrbljujoče, da se cepljenje proti gripi pri nas nosečnicam s strani NIJZ še vedno aktivno priporoča. Link do poziva na spletni strani NIJZ je TUKAJ. Na podlagi česa naša stroka sprejema tako pomembne odločitve in priporočila, če ustrezne raziskave ne obstajajo?

CDC je nosečnicam aktivno priporočal cepljenje med leti 2004 in 2011. FDA je odgovoren za nadzor varnosti cepiv in v dokumentu sodišča priznava, da v primeru varnosti cepljenja v času nosečnosti nimajo nobenih raziskav, ki bi varnost zagotavljale ali ovrgle.

Kaiserjeva študija (objavljena v JAMA pediatrics) opravljena na 45000 nosečnicah pokaže skoraj 20% povečano tveganje za pojav avtizma pri otrocih tistih nosečnic, ki so prejele cepivo proti gripi v prvem trimesečju nosečnosti. Podatki CDC-ja, ki so jih pridobivali med leti 2010 in 2012 kažejo na 7,7x večjo možnost spontanega splava v primerjavi s tistimi nosečnicami, ki se za cepljenje niso odločile.

Kennedy je opozoril tudi na vsebnost tiomersala v omenjenih cepivih. Znano je, da na plodu v času nosečnosti lahko povzroči kasnejše vedenjske in (ali) razvojne težave. Cepivo proti tetanusu, davici in oslovskem kašlju vsebuje aluminij, ki ga FDA označuje kot toksin v prehrani, zanimivo pa ta oznaka ne velja za aluminij v cepivu.

Verjamemo, da odgovornost ter delati dobro in prav (kar želimo privzgojiti že našim najmlajšim), v naši družbi še nista izumrli lastnosti. Na NIJZ bomo pisali za pojasnila v zvezi s slovenskimi uradnimi navodili in stališči. Ker nam ni vseeno in nam je mar za zdravje vseh nas.


2021 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe