X

Neželeni zapleti: cepiva podjetja GSK proti pandemski gripi

Medicinska revija BMJ (British Medical Journal) je pridobila dostop do poročil o farmakovigilanci cepiv, ki jih je zbralo podjetje GlasoSmithKline (GSK) med izbruhom »prašičje gripe« (virus H1N1) leta 2009. Poročila podrobno opisujejo neželene zaplete pri treh cepivih proti pandemski gripi, ki jih proizvaja GSK: Pandemrix, Arepanrix in cepivo proti virusu H1N1 brez adjuvansa (blagovna znamka ni bila navedena).

Kljub podobnostim v sestavi cepiv Pandemrix in Arepanrix, so se stopnje zabeleženih neželenih zapletov močno razlikovale. Ne GSK ne zdravstveni organi niso javno objavili teh podatkov niti med izbruhom virusa H1N1 niti v osmih letih po njegovem izbruhu.

Krožni diagrami prikazujejo neželene stranske učinke. Velikost kroga je sorazmerna številu zabeleženih neželenih zapletov. Pri cepivu Pandremrix je zabeleženih občutno več stranskih učinkov, prav tako so hudi neželeni zapleti, vključno s smrtjo, očitno pogostejši pri cepivu Pandemrix.

Grafi prikazujejo podatke iz »skupinskih poročil o poostrenih varnostnih ocenah« podjetja GSK za devet časovnih točk, med 2. decembrom 2009 in 31. marcem 2010. V štirih mesecih je število odmerkov cepiva Pandemrix naraslo s 15 na 70 milijonov, vzorec neželenih zapletov pa se je ponavljal. Grafi prikazujejo zabeležene neželene zaplete na milijon odmerkov cepiva v danem obdobju.

Povzetek članka v angleščini si lahko ogledate TUKAJ, celoten članek pa TUKAJ.


2021 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe