X

Ošpice – potek in zdravljenje (na primeru sina mamice A.B. iz Avstrije)

A.B. z družino živi v Avstriji. Njen 2,5-letni sin je zbolel (kazal je znake prehlada) in ker po štirih dneh ni bilo boljše, so šli k zdravniku. Tam so izvedeli, da je sin dobil ošpice.

Spodaj napisano je čisto sveže. Pred nekaj urami je mamica ponosno sporočila, da je njen sin ošpice prebolel. Brez zdravil in brez zapletov. Otrok ni cepljen in ker je prebolel ošpice na naraven način, je doživljenjsko imun.

Mamica A.B. želi staršem sporočiti, da ošpice niso nič groznega. S svojo zgodbo želi pomagati staršem, ki jih mediji strašijo z ošpicami. Ko A. B. je izvedela, da ima njen sin ošpice, je sprva tudi njo zgrabila panika, saj lahko o ošpicah prebiramo zgolj zastrašujoče članke, nato pa je prisluhnila tistim, ki so podučeni, da ošpice niso bavbav. Tudi zdravniki v Avstriji primera niso obravnavali panično, ampak so zgolj dali vedeti, da je ošpice pač treba preboleti. Iz bolnice domov so ju poslali brez zdravil in svetovali počitek.

 1. dan
  Proti večeru rahlo povišana temperatura (37.5) in suh kašelj, temperatura se ponoči začne višat do 38.5 in jo zbijem z Ibuprofenom. Pade na 37 in ostane 6 ur na 37, po 6 urah začne spet rast in spet zraste do 38, spet znižam vročino za naslednjih 6 ur.
 1. dan
  Pojavijo se rdeče oči, bolj izrazit suhi kašelj, vročina 38.5. Pustim, da telo naredi svoje. Vročina zraste do 39.5. Zagrabi me panika in spet znižam vročino na 36.5, spet začne rast do 39.5. Pustim, da telo naredi svoje in temperatura proti jutru začne sama padati.
 1. dan
  Pojavijo se bele lise v ustih (Koplikove pege), pege po obrazu, majhni mozoljčki, ki se skozi dan in ob ponovnem dvigu vročine pojavijo po trupu.
 1. dan
  Sin ima izpuščaje po celem telesu. Gremo se pokazat zdravniku. Dobimo diagnozo: ošpice. Sinu zbijejo vročino in naju povsem mirno pošljejo domov počivat – brez zdravil. Vročina je prisotna ponoči, suh dražeč kašelj, neješč, pije dosti tekočine.
 1. dan
  Zjutraj ima še vedno rahlo povišano temperaturo (37.5), proti večeru se dviguje in doseže svoj vrhunec pri 39.8. Nato začne po nekaj urah spet padati in je proti jutru ni več.
 1. dan
  Sina začnejo izpuščaji rahlo srbeti, oči so zabuhle, rahlo povišana temperatura (37.5).
 1. dan
  Sina izpuščaji še vedno rahlo srbijo, oči več niso zatečene, suhi kašelj, vročine ni več.
 1. dan
  Izpuščaji začnejo počasi bledeti, srbijo ga ne več, vročine ni več, suhi kašelj.
 1. dan
  Izpuščaji so že zelo bledi, temperature ni več, suhi kašelj.
 1. dan
  Izpuščajev ni več, oči so normalne, temperatura ni več povišana, prisoten je še suhi kašelj.
 1. dan
  Sin med potekom ošpic ni imel apetita, zato je zelo shujšal, saj 10 dni skoraj ni jedel, pil pa je veliko tekočine. Dobil je poskok v rasti in vrnil se mu je apetit.

 

Mamica sklepa, da bi ošpice lahko še hitreje izzvenele, če v začetku ne bi zbijala vročine, saj je vročina nujna pri prebolevanju te bolezni.

Še nekaj koristnih informacij o prebolevanju ošpic iz knjige Wendy Lydall: Otroštvo brez cepiv:

 • Prepoznavanje bolezni: Prvi znak okužbe z virusom ošpic je, da postane otrok sivkast, slabe volje, teči mu začne iz nosu, začne kašljati, okoli oči dobi rdeč obroč. Sledi dvig telesne temperature in pojavi se izpuščaj. Že ob prvi vročini mora otrok v posteljo in pokrijemo ga s toplimi odejami. Oči postanejo rdečkaste in občutljive na svetlobo, obraz oteče. V ustih se pojavijo bele lise – Koplikove pege. Ošpični izpuščaj se širi od obraza navzdol.
 • Nega: veliko vode, soka, sadja in dojenja (če se otrok še doji). Otroka ne silite jesti, mu pa ponujajte napitke, ker bo sam pogosto preveč utrujen, da bi prosil zanjo. Ko bo vročine konec, bo otrokov tek neustavljiv, zato se dobro založite z beljakovinami in polnovrednimi živili.
 • Umivanje: Otroka med potekom ošpic ne umivajte, ker se lahko med tem prehladi in dobi bronhitis ali pljučnico. Pljučnica je najpogostejši vzrok smrti pri ošpicah.
 • Svetloba: Drastično zmanjšajte jakost svetlobe v prostoru in tako zavarujte otrokove oči.

2021 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe