X

Pismo poslankam in poslancem - naj bodo branik človečnosti

Spoštovane poslanke, cenjeni poslanci,

V Združenju za naravni razvoj otrok spremljamo dogajanje na političnem parketu ob pojavljanju ošpic.

Državljani in državljanke Republike Slovenije se obračamo na vas kot izvoljene predstavnike, nosilce in varuhe Ustave, demokracije in človekovih pravic v naši državi.

Starši otrok poškodovanih s cepivi smo zadnja dva tedna zgroženi nad retoriko, ki prihaja iz hrama demokracije, in nad izražanjem predstavnikov posameznih političnih strank. 

Ne gre zgolj za sovražni govor, gre za diskriminatoren in poniževalen odnos do vseh, ki svoje vsakodnevne bitke bijemo sami, brez soja televizijskih žarometov. Mediji še dodatno poslabšajo ta diskriminatoren odnos.

16. 12. 2019 nas je predsednik Vlade označil za ''neodgovorne starše'' in 18.12. 2019 poslanec Miha Kordiš na družabnem omrežju za ''antivaxxerske norce''. 

V letu 2018 smo nekajkrat prosili za sestanek pri stranki, ki je vložila takratni predlog spremembe Zakona o nalezljivih boleznih. Do srečanja ni prišlo.

Naših zgodb in vsega, kar prestajamo, nihče zares ne pozna. Težke so, boleče. Prezrte. 

Naša odgovornost, odločitev in slepo zaupanje zdravnikom je našim otrokom vzela otroštvo, otroško brezskrbnost in veselje. Menimo, da bi prav vsak človek moral poznati tudi našo zgodbo. Ker so te zgodbe pomembne za prihodnost naše družbe.

V navodilih proizvajalcev cepiv je seznam neželenih posledic zelo dolg. Pogosto je zelo dolg tudi seznam kontraindikacij za cepljenje. V Sloveniji seznam vpisanih neželenih posledic sicer raste. V zadnjih dveh letih JAZMP beleži porast vpisovanja neželenih učinkov, vendar je razmerje med statistično pričakovanimi neželenimi posledicami in realno zabeleženimi precej veliko. Pediatri ali lečeči zdravniki  namreč izjemno redko zabeležijo kakršnokoli stanje v povezavi s cepljenjem. 

Odškodnine za nastale neželene posledice cepljenja v našem sistemu niso praksa, prej redkost in izjema. Na tej točki moramo opozoriti  na konflikt interesov sodnega izvedenca, ki je  hkrati zaposlen v UKC Ljubljana (primer odškodnine po cepljenju za steklino).

Ošpice so postale nacionalni sovražnik št. 1. Starši poškodovanih otrok s  cepivi in naši otroci pa nacionalno zlo. Tako smo bili označeni brez poznavanja, brez predhodnih informacij, zgolj na podlagi medijsko lansiranih novic. Je tak odnos upravičen?

Morda bi bilo smotrno pregledati prvih deset povzročiteljev smrti v Sloveniji. Iskati razloge in rešitve zanje.

Vas, spoštovana poslanka, cenjeni poslanec, pa vabimo, da razmislite o srečanju s starši otrok poškodovanih s cepivi. Da nas spoznate. Da slišite naše zgodbe. Prisluhnete naši žalosti in bolečini. Se zazrete v otroške oči, utrujene od vsakodnevnega prenašanja trpljenja.

Verjamemo, da bo to velik dan za demokracijo. Praznik človečnosti. 

Glede izvedbe dogodka smo pripravljeni na usklajevanje termina in lokacije ter vseh potrebnih zadev skladno s protokolarnimi zahtevami.

Želimo si samo tega, da Slovenija spozna, da obstajamo, in nas žal ni malo.

 

Lepe in mirne praznične dni vam želimo. Naj vas spremlja zdravje, osebna sreča in zadovoljstvo.
Upravni odbor Združenja za naravni razvoj otrok


2021 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe