X

Zdravniška zbornica sankcionirala zdravnika, ki ni izkazal svojega konflikta interesov s farmacevtsko industrijo

(Prevod članka združenja E3M Victoire historique : un expert sous influence de l’industrie est sanctionné par l’Ordre des médecins (original TUKAJ))

Prvič v zgodovini je zdravnik, ki ni izkazal svojega konflikta interesov v medijskih soočenjih, dobil sankcijo s strani Razsodišča Zdravniške zbornice. To disciplinsko opozorilo je sledilo pritožbi v februarju 2017 skupine E3M v, ki opozarja na nevarnosti aluminija kot adjuvansa v cepivih.

To je zgodovinski korak: nikoli doslej ni zdravniška zbornica izrekla sankcije proti zdravniku, ki je strokovnjak za cepljenje. Dr. Cohen je bil v začetku leta 2017 vodja zdravstvenih strokovnih združenj, ki so pozivala k razširitvi obveznega cepljenja. Nato je imel nekaj javnih predlogov, ki smo jim v združenju E3M močno nasprotovali. Predvsem pa je pomembno, da ni javno razkril svojih konfliktov interesa s farmacevtsko industrijo, čeprav zakon od njega zahteva, da to stori (člena L. 4113-13 in R 4113-110 zakonika o javnem zdravju). Zaradi teh medijskih udejstvovanj smo se pritožili.

“Ta sodna odločitev je zmaga za vse zagovornike demokracije”, je dejal Didier Lambert, predsednik združenja E3M. ”Če strokovnjaki nimajo znanstvene strogosti, morajo vsaj spoštovati zakon. Šele takrat lahko prebivalstvo zaupa v zdravstvene ustanove in politike.”

Dr. Robert Cohen je pediater in koordinator mreže Infovac, združenja, ki nudi informacije in nasvete o cepljenju. Sam priznava, da ima relevantne povezave z nekaterimi proizvajalci cepiva. Od leta 2012 do leta 2018 je osebno prejel 57.730 € od velikih proizvajalcev cepiva, kot so GSK, Sanofi, MSD ali Pfizer – in 748.520 EUR za združenje ACTIV, čigar ustanovitelj in znanstveni direktor je.
“Povezave, ki jih ima vsak influencer (mnenjski voditelj) s farmacevtsko industrijo, so take narave, da spremenijo njegovo neodvisnost in vplivajo na njegovo presojo”, je dejal Didier Lambert. Če se obveznost razglasitve konflikta interesov pri javnem govoru ne spoštuje, je sankcija zdravniške zbornice bistven opomnik: transparentnost in spoštovanje prava bi moralo biti pravilo v vsaki demokratični razpravi.

Zmago združenja E3M in vseh zagovornikov realne zdravstvene demokracije je omogočila vztrajnost prostovoljcev, ki se vsak dan trudijo, da bo glas žrtev slišan in opozarjajo na potrebno neodvisnost strokovnjakov od industrije.

Združenje E3M, ki ne nasprotuje načelu cepljenja, zahteva ustanovitev telesa od farmacevtske industrije neodvisnih strokovnjakov, zato da konflikt interesov ne bo globoko izkrivljal znanstvenega napredka in javne razprave.


2021 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe