Pismo predsedniku Republike Slovenije

Spoštovani gospod predsednik, gospod Borut Pahor,

v Združenju za naravni razvoj otrok se obračamo na vas, ker si želimo, da bi se o pomembnih temah odločalo v spoštljivem, nediskriminatornem in demokratičnem okolju.

Vaše sporočilo ob vaši popolnoma svobodni odločitvi za cepljenje proti pandemski gripi o nerazumevanju staršev, ki ne cepijo (8. 1. 2020), je izjemno pomembno. 

Zakaj? Ker ste kot prvi mož v državi moralna avtoriteta in varuh človekovega dostojanstva in svobode. 

Smrtnost zaradi stranskih učinkov zdravil je v svetu na 3. mestu. Cepljenje med znanstveniki v svetovnem merilu nima enotnega stališča. Sam oče cepiv dr. Plotkin (https://academic.oup.com/jid/advance-article/doi/10.1093/infdis/jiz381/5610905) je v začetku novembra 2019 objavil znanstveni članek, ki terja ponovno raziskovanje. Cepljenje je zelo kompleksno področje. Za starša pomembna in nepovratna odločitev. Nihče nikoli ne bi smel biti podvržen medicinskim postopkom, ki jih ne želi. Razvite države (Islandija, Avstrija, Irska, Združeno kraljestvo, Švedska, Švica, Norveška, Finska, Danska, Litva, Estonija, Češka, Španija, Portugalska, Ciper…) to spoštujejo. Naša zakonodajna ureditev je stroga, starši otrok poškodovanih s cepivi z vso težo in bolečino ostanejo sami. 

Kot izhodišče in v razmislek zgolj nekaj najpomembnejših točk:

  1. Varnost cepiv: na Direktoratu za javno zdravje so prepričani, da so cepiva, ki jih uporabljamo pri nas varna in učinkovita, ker jih uporablja vsa Evropa. Neodvisna raziskava italijanskega Združenja Corvelva na primeru enega od proizvajalcev cepiv kaže, da ima isto cepivo v treh različnih evropskih državah zelo različno sestavo. Neprimerno. Podatki so alarmantni.

    (https://drive.google.com/file/d/1oZsKZpMsZfQBN5IMQyyaH8NlYcvctvEH/view?fbclid=IwAR1X99IjfKKYuuea-Y5Cc_dB8A8yrzydcs0R4FRQN__xGxKomm1u8B_GOQg)

    Cepiva niso Nutella za katero se vsak odloča sam (in vemo, da se sestava v npr. Zahodni in Vzhodni Evropi razlikuje). O hrani, ki jo povsem zavestno izbiramo sami, slovenski potrošniki vemo več kot o sestavi cepiva, ki naj bi ga vbrizgali nam ali našemu otroku v telo zgolj, ker bi  morali zaupati zdravnikom in medicini, a ti so pod vplivom farmacje. (https://www.dnevnik.si/1042916236/mnenja/odprta-stran/too-much-medicine-prevec-medicine).

    Korak dlje: cepiva nam država predpisuje v skrbi za javno zdravje - mar ne? Zato bi bilo nujno, da v imenu zaščite in skrbi za svoje državljane in predvsem v skrbi za naše najmlajše redno opravlja neodvisne varnostne raziskave. Pa do danes v vseh teh letih nimamo niti ene.
  1. Beleženje neželenih učinkov: v zadnjih letih je sicer v porastu, vendar še vedno v primerjavi z drugimi državami EU zelo nizko, izplačane odškodnine lahko preštejemo na prste ene roke. Proizvajalec cepiva ne nosi nobene odgovornosti. Slovenski otroci so "medicinski čudež", saj je zabeleženih neželenih učinkov zelo malo, veliko manj, kot jih predvideva proizvajalec cepiv. Zakaj? Kljub zakonodajnemu predpisu o poročanju že zgolj  samo o dvomu na neželeni učinek, se beleženje ne dogaja. Številni starši poročajo, da za pediatre nič, kar sami opazijo, ni neželeni učinek cepljenja, posledično jih nočejo zabeležiti. Oziroma zelo redko, ko otrok npr. v roku ene ure po cepljenju preneha dihati...
  1. Medijsko poročanje, diskriminatoren in sovražni govor. Ošpice so lani decembra postale tako rekoč največji zdravstveni problem pri nas, če spremljamo poročanje medijev. Poslanec Miha Kordiš na svojem FB profilu starše, ki ne cepijo več ali se s cepljenjem zaradi posledic ne strinjajo, označuje za antivaxxerske norce (18. 12. 2019).

Po dostopnih podatkih uradnih institucij je precej večji zdravstveni problem od ošpic vsakoletno naraščajoča obolevnost za rakom med otroki. O tem naši mediji ne poročajo. 

Predstavniki ZNRO smo bili v sredo 8. januarja 2020 pri predsedniku vlade gospodu Marjanu Šarcu. Predstavili smo mu vseobsežnost tematike, kolikor je to mogoče v dobri uri pogovora. Predsednik vlade je za dialog odprt.

 

Cenjeni gospod predsednik, 

vaša ljudskost in toplina z ljudmi je postala tako rekoč pregovorna. Vaše srce je odprto za stiske ljudi. Prosimo vas, dogovorimo srečanje staršev otrok poškodovanih s cepivi. Veliko jih je. Prisluhnite njihovim zgodbam, njihovi stiski in vzbudite v njihovih očeh iskrice upanja, upanja, da bo nekdo njihov glas, da jih bo zaščitil, da mu bo mar. Doslej se to v naši mali državi še ni zgodilo.

Naj bo to zgodba velikega srca in ljubezni do lastnega naroda. 

 

S spoštovanjem,
Boris Potočar, predsednik Združenja za naravni razvoj otrok


2023 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe