X

Dopis z vprašanji glede cepljenja poslan odgovornim na NIJZ

Dragi starši, na odgovorne osebe na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo naslovili dopis z vprašanji, ki ste nam jih posredovali.

Seznanili smo jih tudi s pomembno raziskavo Corvelve, ki je bila konec avgusta 2019 posredovana European Medicine Agency.

Nekaj iz vsebine:

 1. Na podlagi katerih znanstvenih raziskav je bila sprejeta odločitev za cepljenje dojenčkov proti hepatitisu B?
 2. Na podlagi katerih znanstvenih raziskav utemeljujete koristnost cepiva proti virusu HPV?
 3. Na podlagi katerih raziskav na nosečnicah temelji vaša odločitev za priporočanje cepljenja nosečnicam?
 4. Kako boste ravnali v skladu z ugotovitvami Corvelve?

Dopis so prejeli:

Nacionalni inštitut za javno zdravje – Direktorica Nina Pirnat, dr. med., spec.

Nacionalni inštitut za javno zdravje – Predstojnica dr. Maja Sočan

Center za upravljanje preventive in krepitve zdravja – Predstojnik Radivoje Pribaković Brinovec

Z zanimanjem pričakujemo odgovore.

Upravni odbor Združenja za naravni razvoj otrok

Celoten dopis lahko preberete spodaj.

Prilagamo tudi dokument Corvelve.

—————————————————————————-

Spoštovani,

na naše Združenje (Združenje za naravni razvoj otrok) se starši vsakodnevno obračajo s številnimi vprašanji.

Ker ste Nacionalni inštitut za javno zdravje ter sta vaša vizija in  poslanstvo jasna, se na vas obračamo s prošnjo za pomoč in čimprejšnje odgovore.

 • »NIJZ je najpomembnejši partner v programih in projektih za krepitev in varovanje zdravja.
 • NIJZ prepoznava morebitne grožnje zdravju, ocenjuje tveganja in pripravlja ukrepe za varovanje in zaščito zdravja.
 • Z raziskovanjem in mednarodnim sodelovanjem NIJZ prispeva k novim spoznanjem ter razširja nova vedenja in dobre prakse”.

(vir: https://www.nijz.si/sl/nijz/predstavitev/vizija-in-poslanstvo)

 1. Starši ne morejo razumeti spremembe glede cepljenja novorojenčkov s cepivom za hepatitis B. Dojenčki niso v nevarnosti, da bi prišli v stik s hepatitisom B. Zato vas prosimo, da nam obrazložite na podlagi katerih znanstvenih raziskav je bila sprejeta takšna odločitev?
 2. Starši spremljajo intenzivno promocijo sicer neobveznega cepljenja proti virusu HPV in zagotavljanja izjemne pomembnosti le-tega. Na podlagi katerih znanstvenih raziskav utemeljujete koristnost tega cepiva?Dejstva pridobljena na podlagi javnih in preverljivih podatkov namreč kažejo, da se po uvedbi cepiva Gardasil na Švedskem, Norveškem, v Veliki Britaniji in v Avstraliji število obolelih za rakom na materničnem vratu povečuje, ne pa zmanjšuje.Število obolelih za rakom na materničnem vratu se je zmanjševalo v letih od 1998 do 2007, ko so spremembe na materničnem vratu ugotavljali z brisi materničnega vratu s PAP testi. Če vam ti podatki niso poznani (ali jih niste zasledili v poplavi informacij) si jih lahko ogledate na:

  https://childrenshealthdefense.org/news/has-gardasil-really-eliminated-cervical-cancer-in-australia/?fbclid=IwAR0I8-ReVaLYfgCwZbOJMVZAjQUidpx0nwaaHYo6PpXzk2vtc05jicITmsg

 3. Starše vznemirja priporočanje cepljenja nosečnicam. Zanima nas na podlagi katerih raziskav priporočate cepljenje nosečnicam? Kolikor nam je znano, cepiva niso testirana na nosečnicah in za to ni znano, kako bi njihovo delovanje vplivalo nanje in na plod. Zatorej je priporočanje tvegano.Na podlagi katerih raziskav na nosečnicah temelji vaša odločitev?
 4. Starši so seznanjeni z raziskavami o nekaterih cepivih italijanskega združenja Corvelva. Vsebnosti cepiv so šokantne. Predvidevamo, da ste z rezultati seznanjeni. Vsi izsledki raziskav in raziskave so bili namreč že konec avgusta 2019 posredovani European Medicine Agency (EMA). Zanima nas, kako boste v skladu z ugotovitvami ravnali?Če Corvelvinega dokument, ki je bil poslan na EMA, niste prejeli, vam ga prilagamo: CORVELVA-answer-EMA-LC-MS-English.pdf

Glede na to, da je “NIJZ ugleden inštitut, ki pomembno vpliva na zdravje prebivalcev in razvoj sistema zdravstvenega varstva v Sloveniji”, je zelo pomembno, da ste seznanjeni s pomembnimi informacijami tudi s področja cepljenja.

Verjamemo, da boste delovali skladno z novo pridobljenimi znanji, ki terjajo korenite spremembe programa cepljenja, če želite delovati odgovorno in v duhu svojega poslanstva “zdravja prebivalcev” in ne v njihovo škodo, pri čemer so najbolj izpostavljena skupina otroci – naša prihodnost in naše največje bogastvo.

Zagotovo velja: z znanjem do boljšega zdravja.

V pričakovanju čimprejšnjega odgovora vas lepo pozdravljamo,
upravni odbor Združenja za naravni razvoj otrok

 
 

2021 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe