X

Srečanje z varuhinjo človekovih pravic

Srečanje z varuhinjo človekovih pravic

varuhinja clovekovih pravicV petek, 6.4.2018, je bil poseben dan za vse nas. Starši otrok, poškodovanih s cepivi, so se ob 13.00 srečali z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer v Knjižnici Bežigrad – Mestna knjižnica Ljubljana. Prisotna sta bila še višja svetnica Neva Šturm in namestnik varuhinje Tone Dolčič. Nihče ni vedel, kaj pričakovati. Vedeli smo le, da bomo starši prvič javno predstavili svoje zgodbe po cepljenju. Vzdušje v dvorani je bilo napeto, čustveno in polno pričakovanja.

Zbralo se nas je nekaj več kot 100. Dvorana je bila polna, nekateri smo iz solidarnosti pričakali varuhinjo in starše pred zgradbo. Zaradi omejenega časa so le nekateri izmed prisotnih staršev predstavili svoje zgodbe. Prinesli so zdravniške izvide in fotografije posledic po cepljenju, nekateri pa so pripeljali celo svoje otroke, ki so utrpeli pocepilne poškodbe.

Želimo si, da ta dogodek končno prebije tisti led, zaradi katerega si starši niso upali ali se želeli izpostavljati. Medijski prostor je namreč zasičen s cepilno propagando in popolnoma ignorira obstoj otrok, ki so utrpeli lažje ali težje poškodbe. Predlog za spremembe Zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je podala stranka SMC, je močno pretresel vse starše, ki so dobro osveščeni o tveganjih cepljenja in se na tem področju borijo že dve desetletji. Dodatne diskriminacije naših otrok ne dopuščamo in ne sprejemamo.

Varuhinja se je srečala s starši, ki niso proti medicini, niso proti znanosti, državi ali zakonom. Srečala se je s starši, ki so v dobri veri svoje otroke cepili in ti otroci so utrpeli hude poškodbe. Izpovedi staršev so si med seboj precej podobne. Ali je prišlo do anafilaktičnega šoka ali je bilo potrebno oživljanje ali so se poškodbe pokazale po nekaj dneh ali tednih, nihče tega ni zapisal v otrokov zdravstveni karton, nihče stranskih učinkov ni prijavil v Register neželenih učinkov pridruženih cepljenju. Naših otrok v Registru ni. S svojimi otroki smo ostali sami, brez državne pomoči, brez medicinske pomoči, sami plačujemo zdravljenje poškodb po cepljenju, otroci in starši smo poleg vsega tega deležni še socialne marginalizacije.

Želimo, da se vsi zavedajo tveganja medicinskih posegov, kot je cepljenje. Poškodba lahko doleti vsakogar, zato je toliko bolj pomembno, da se o medicinskih posegih demokratično odločamo. Naši otroci niso kolateralne žrtve. Prav tako nismo sužnji požrešnih korporacij za dobiček.

Srečanje z varuhinjo je samo začetek. Javnost mora biti seznanjena s tveganji, ki jih lahko doletijo po cepljenju. Vsi stranski učinki po cepljenju bi se morali prijavljati. Ko je država uvedla obvezo cepljenja,se je zavezala, da bo plačevala odškodnine tistim, ki so utrpeli posledice po cepljenju, a to velja le na papirju.Kje so odškodnine za vse te otroke?

Stanje, ki trenutno vlada v Sloveniji, ni sprejemljivo. Mnenje poslancev, ki so podprli predlog za spremembo ZNB, je diskriminatorno in krši osnovne človekove pravice. Starši necepljenih in s cepivi poškodovanih otrok se temu predlogu odločno upiramo. Zato smo kot Združenje za naravni razvoj otrok predali varuhinji mapo s podporno izjavo in natisnjenim izvodom pravnega mnenja dr. Mateja Avblja, ki ga najdete na naši spletni strani.

Sporočilo za javnost, ki ga objavil Varuh človekovih pravic RS, lahko preberete tukaj.


2021 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe