X

Stranke o svobodi odločanja

Ljubljana, 1.6.2018

Da se bomo na nedeljskih parlamentarnih volitvah lažje odločili, smo političnim strankam poslali vprašanje: Prosimo vas, da nam predstavite svoje stališče glede svobode odločanja o postopkih zdravljenja, svobode odločanja glede cepljenja in nedotakljivosti človeškega telesa.

SDS:

V SDS menimo, da bi v primerih spremembe zakona o nalezljivih boleznih najprej morali opraviti širšo javno razpravo in uravnotežiti obveznost cepljenja in pravico do odklonitve zdravstvenega posega. V luči zadnjih razprav v zvezi z omenjenim zakonom, ki se dotika izjemno občutljivih vsebin, smo tako odprli prostor za razpravo na komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, saj so v vrstah SMC, DeSUS in SD želeli zakon po naši oceni neupravičeno sprejeti po skrajšanem postopku. Glede na to, da v praksi prihaja do primerov, ko starši otrok iz utemeljenih vzrokov odklanjajo cepljenja, bi bilo prav, da se jim tovrstno odklonitev pod določenimi pogoji tudi omogoči. Vsekakor pa menimo, da bi kot obvezna veljalo ohraniti tista cepljenja, ki jih kot obvezna priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

Stranka za zdravo družbo:

V stranki Za zdravo družbo (ZD) se zavzemamo za svobodno odločanje državljank in državljanov glede medicinskih postopkov brez izjem. Nobena represivna aktivnost katerekoli vlade ali zakonodajalca ne sme poseči v svobodo odločanja državljank in državljanov. Posameznik mora imeti pravico dostopa do informacij glede kateregakoli medicinskega postopka. Zanj je potrebna njegova privolitev ali privolitev njegovih zakonitih zastopnikov, skrbnikov ali staršev. Obveznost medicinskih postopkov brez take privolitve pomeni poseg v človekove pravice.


2021 © Združenje za naravni razvoj  |  Politika zasebnosti  |  Pogoji uporabe